- Etusivu
- Lakipalvelut yrityksille
- Yrityksen muutokset
- Selvitysmenettely
Selvitysmenettely
Selvitysmenettely on osakeyhtiön päättämiseen vapaaehtoinen keino vielä, kun tilanne on hyvä. Sen tuloksena niin yhtiö, kuin sen toiminta loppuvat kokonaan. Selvitysmenettely voi tulla kyseeseen esimerkiksi silloin, kun et halua tai voi jatkaa yhtiön toimintaa sen kannattavuudesta huolimatta.

Vapaaehtoinen selvitysmenettely
Monesti tilanne voi olla se, että yritystä ei ole saatu myytyä. Selvitystilaan asettamisesta ja selvitysmiehen henkilöstä päättää yhtiökokous.
Selvitysmies muuttaa yhtiön omaisuutta rahaksi ja maksaa sen velat. Hän myös jakaa jäljelle jääneen omaisuuden omistajille ja laatii lopputilityksen. Yhtiö katsotaan puretuksi, kun selvitysmies on esittänyt lopputilityksen yhtiökokouksessa.
Kuka on selvitysmies?
Selvitysmiehenä on yleensä selvitysmiehen tehtäviin erikoistunut puolueeton asianajaja, jonka tehtävänä on selvittää yrityksen tilanne siis velat ja varat, sekä realisoida omaisuus. Anniasta selvitysmiehen tehtäviä hoitaa asianajaja Maria Puputti.

Miten yritys haetaan selvitystilaan?
Menettely alkaa, kun kaupparekisteriin tehdään ilmoitus selvitystilasta rekisteriviranomaiselle (PRH) ja selvitysmiehistä. Tätä ennen yhtiökokous tekee päätöksen selvitystilasta ja selvitysmiehistä, selvitysmiesten on viivytyksettä ilmoitettava päätös rekisteröitäväksi.
Selvitysmenettelyn vaiheet:
- Osakeyhtiön kokouksen päätös selvitysmenettelyyn asettamisesta ja selvitysmiehen valinnasta
- Kaupparekisteriin ilmoitus selvitystilasta rekisteriviranomaiselle (PRH), selvitystilan ja selvitysmiehen rekisteröiminen
- Julkinen haaste velkojille
Selvitysmiesten on seuraavaksi haettava julkinen haaste yhtiön velkojille on osakeyhtiölaissa keskeisessä asemassa on velkojien suojaaminen. - Velkojen maksaminen
Julkisen haasteen määräpäivän jälkeen selvitysmiehet maksavat yhtiön kaikki tiedossa olevat velat. Jos velka on riitautettu, erääntymätön tai sitä ei muusta syystä voida maksaa, on tarpeelliset varat pantava erilleen ja jäännös jaettava. - Omaisuuden jäännöksen jakaminen ja jaon mahdollinen moittiminen
Kun kaikki tiedossa olevat velat on maksettu, jaetaan yhtiön jäljelle jäänyt omaisuus. Osakkeenomistajalla on oikeus saada osakkeilleen tuleva osuus yhtiön netto-omaisuudesta, mikäli yhtiöjärjestyksestä ei johdu muuta. Moitekanne yhtiötä vastaan on pantava vireille kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun lopputilitys on esitetty yhtiökokouksessa.
6. Lopputilitys
Tehtävänsä suoritettuaan selvitysmiesten tulee ilman aiheetonta viivytystä antaa lopputilitys hallinnostaan laatimalla kertomus koko selvitysmenettelystä. Kertomukseen tulee ilmetä, miten yhtiön omaisuus on jaettu. Kertomukseen on liitettävä tilinpäätökset, toimintakertomukset ja mahdolliset tilintarkastuskertomukset selvitystilan ajalta. Selvitysmiesten on viivytyksettä edellä mainittujen toimien jälkeen kutsuttava osakkeenomistajat yhtiökokoukseen tarkastamaan lopputilitys.
7. Osakeyhtiön purkautuminen
Yhtiö on purkautunut, kun selvitysmiehet ovat esittäneet lopputilityksen yhtiökokouksessa. Selvitysmiesten on viipymättä ilmoitettava purkautuminen rekisteröitäväksi kaupparekisteriin.
Anna Annian auttaa
Kokeneet yritysjuristimme varmistavat, että selvitysmenettely etenee sujuvasti ja lain vaatimusten mukaisesti. Tavoitteenamme on turvata asiakkaidemme edut ja varmistaa tehtävän onnistuminen. Ota yhteyttä ja keskustellaan, miten voimme auttaa selvitysmenettelyn toteuttamisessa.
