Author picture

Viisi vinkkiä myyjälle osakekauppaan

 1. Järjestä yritys myyntikuntoon.
  Tee itsellesi selväksi, mikä on ydinliiketoimintaasi ja fokusoi siihen. Ostajalle tärkeintä on yrityksen tuloksen tekeminen
  Mikäli mahdollista, järjestä yritys henkilöriippumattomattomaksi. Toisaalta avainhenkilöiden sitominen yritykseen on myös tärkeää. Avainhenkilöstö voidaan osakekaupassakin sitouttaa eri menetelmillä, kuten konsulttisopimuksilla ja ern-out -menetelmillä, tässä tosin tulee huomata vallitseva verotuskäytäntö.
  Ydinliiketoimintaan liittyen on tärkeää järjestää tase kuntoon. Siivoa kaikki ylimääräinen taseesta pois.
  Tärkeää vastuiden ja onnistuneen osakekaupan edellytyksiä on, että yrityksen hallinto ja kirjanpito on huolellisesti ja oikein järjestetty.
 2. Varmista, ettet turhaan tee myynnin eteen töitä. Ostajaehdokkaan löytyessä solmikaa NDA ja LOI. Tässä yhteydessä on hyvä määritellä myyntihinnan määräytymisen perusteet ja raamit kaupalle.
 3. Huolehdi, että tarjoat riittävästi ja oleellista tietoa ostajaehdokkaalle.
 4. Kaupan ehdot tulee räätälöidä huolellisesti. Huolehdi vastuut ja niiden rajoitukset kuntoon SPA:han. Varmista mitä vakuutat. Varmista korvausperusteet ja -määrät. Mikäli myyt vain osan yhtiön osakkeista, laadi ainakin osakassopimus.
 5. Varmista ostajan varainsiirtoveron maksaminen.

Autamme sinua edellä mainituissa ja muissa yrityksen myynnin ja oston vaiheissa. Suosittelemme käyttämään asiantuntijaa sopimusten laadinnassa ja tulkinnassa sekä niistä neuvoteltaessa. Katso myös tarjoamamme lakipalvelut yrityksille ja Ota yhteyttä!

Jaa blogikirjoituksemme