- Etusivu
- Lakipalvelut yksityisille
- Esineitä koskevat asiat
Hallinnan palautus –
Onko omaisuutesi jollain muulla
Esineen omistajalla on tavallisesti oikeus itse päättää siitä, miten hän itselleen kuuluvia esineitä käyttää ja missä tai miten hän niitä säilyttää. Omistusoikeuteen kuuluu se, että henkilöllä on oikeus pitää hänelle kuuluvat esineet hallussaan ja käyttää niitä itse parhaaksi katsomallaan tavalla. Juridisella kielellä puhutaan hallintaoikeudesta. Henkilö voi saada hallintaoikeuden myös muihin kuin omistamiinsa esineisiin, esimerkiksi vuokrasopimuksella.
Joskus voi käydä niin, että esineen omistaja menettää hallinnan omistamaansa esineeseen. Avioerotilanteissa ei ole tavatonta, että toisen puolison omistuksessa oleva auto jää toisen puolison hallintaan. Viranomaismaksuja ja mahdollisia autorahoituksen kuukausieriä vaaditaan edelleen ajoneuvon omistajalta, vaikka se olisikin ex-puolison käytössä tai seisoisi hänen pihassaan. Tällaisessa tilanteessa, ex-puolison toimiessa kiusantekomielessä, ajoneuvon omistajalla on hyvin rajalliset mahdollisuudet omin voimin saada ajoneuvo uudestaan omaan käyttöönsä. Tavallisesti tällaiset riidat saadaan avioerotilanteissa sovittua osituksen yhteydessä. Osituksen loppuun viemisessä voi kuitenkin mennä useita kuukausia, tai jopa vuosia.
Hallinta irtaimeen esineeseen voidaan palauttaa esineen omistajalle oikeusteitse. Hallinnan palauttamista koskeva kanne pannaan vireille vastaajan, eli esineen hallinnan omaavan henkilön asuinpaikan käräjäoikeudessa. Hallinnan palauttamiskanteessa oikeus tutkii, kummalla osapuolella on parempi oikeus esineen hallintaan. Tavallisesti oikeus esineen hallintaan on esineen omistajalla. Avioliiton ollessa vielä voimassa puoliso voi kuitenkin vedota ns. vallintarajoituksiin. Jos toinen puoliso tarvitsee autoa päästäkseen töihin, auton omistava puoliso ei voi myydä autoa ilman toisen puolison suostumusta, avioliiton ollessa edelleen voimassa.
Hallinnan palauttamiskanteen yhteydessä voidaan myös hakea kiireellistä turvaamistoimea. Tämä voi olla aiheellista esimerkiksi, jos on syitä olettaa, että hallinnan omaava henkilö hävittää esineen, kätkee sen tai muutoin menettelee siten, että esineen arvo alenee. Tavallisesti turvaamistoimea tehostetaan uhkasakkomääräyksellä. Jos hallinnan omaavan henkilön jälkeenpäin todetaan toimineen turvaamistoimessa asetetun kiellon vastaisesti, uhkasakko voidaan määrätä maksettavaksi. Viime kädessä esine palautetaan oikeuden antamalla ratkaisulla pakkotäytäntöönpanona, ulosottoviranomaisen toimesta. Asianosaisen on itse haettava tuomion täytäntöönpanoa ulosottohakemuksella ulosottoviranomaiselta. Ilman hakemusta, oikeuden tuomiota ei panna täytäntöön.
- Yhteisesti omistetun esineen omistuksen purku
- Kuolinpesän jaossa tai muuten henkilö on voinut saada omistukseensa osuuden irtaimesta. Mikäli yhteisomistaja ei halua enää jatkaa yhteisomistusta, hänellä on oikeus saada osuutensa yhteisestä irtaimesta jakamalla erotetuksi. Irtaimen jakaminen ei yleensä ole mahdollista. Yhteisomistajalla on tällöin oikeus hakea yhteisomistussuhteen purkamista ja irtaimen myymistä uskotun miehen toimesta tekemällä hakemuksen käräjäoikeudelle. Hakemuksen yksikin omistaja voi tehdä yksin ja kustannukset menevät kaikille omistajille yhteisomistuksen mukaisessa suhteessa. Hakija maksaa hakemusmaksun. Tehtävään haetaan yleensä asianajaja, joka esteellisyyden tarkistettuaan pyynnöstä antaa tehtävään suostumuksen.
Autokauppariita
Kuluttaja-asioissa autossa katsotaan olevan virhe silloin, kun sen ei voida katsoa vastaavan sitä, mitä autosta on ennen kauppaa sovittu ja miten myyjä sitä on kuluttajalle markkinoinut. Virheellisyyden määrittävä ajankohta on kaupan kohteen luovutushetki, mutta virheen oletetaan olleen autossa jo tavaran luovutushetkellä, mikäli autossa ilmenee virhe 6 kuukauden kuluessa tästä ajankohdasta.
Virheen kuuluessa myyjän vastuun piiriin ostajalla on oikeus vaatia, että myyjä korjaa virheen. Jos myyjä ei näin toimi, ostajalla on oikeus joko hinnanalennukseen tai kaupan purkuun. Olemme hoitaneet useita autokauppaan liittyviä riita-asioita ja autamme mielellämme sinua kohdatessasi ongelmia kaupan johdosta. Mikäli olet ottanut autoosi kaskovakuutuksen, se yleensä kattaa riidan selvittelystä sinulle koituvat kustannukset suurilta osin.
Hevoskauppariidat
Hevoskaupassa hevonen on irtain esine. Hevonen on eläin ja siitä johtuu omat erityispiirteet, kun mietitään lainsäädännön soveltuvuutta hevosen kauppaan. Virheet hevosessa ovat yleensä laatuvirheitä kuten sairauksia tai fyysisiä vikoja. Hevosihmiset tietävät, että täydellistä ja virheetöntä hevosta ei ole olemassakaan ja ongelmia aiheutuu, kun hevonen myydään kokemattomalle harrastelijalle.
Myyjän näkökulmasta on tärkeä neuvotella virheen mahdollisuus niin pieneksi kuin se on mahdollista. Ostajan näkökulmasta taas onnistuneessa kaupassa asiantuntijoiden avustuksella tunnistetaan etukäteen hevosen viat ja muut epämieluisat ominaisuudet. Nämä tiedostettuaan ostaja päättää, onko hän valmis ostamaan hevosen puutteineen sellaisena kuin se on.
Tyypillistä näille riidoille on, että välittömät ja välilliset kustannukset suhteessa maksettuun kauppahintaan nousevat yleensä korkeiksi. Voi olla, että ainoa kirjallinen dokumentti on omistajanvaihdosilmoitus, eikä kauppasopimuksen laatiminen kirjallisena ole valitettavasti itsestäänselvyys. On tärkeää, että hevoselle tehdään riittävät ostotarkastus ja kauppasopimus laaditaan huolella. Monesti yksityishenkilön oikeusturvavakuutukset kattavat hevoskauppariidat, joten asian ratkaisuun on usein mahdollista saada rahallista tukea vakuutuksen kautta. Annian omistaja asianajaja Maria Puputti omistaa itsekin hevosen ja omaa siten käytännön ymmärrystä näistä riidoista ja hevosesta sekä sen ominaisuuksista. Annialaiset ovat hoitaneet paljon hevoskauppariitoja.
Venekauppariita
Oikeudellisesti vene luokitellaan irtaimeksi esineeksi, jonka kauppaa sääntelee joko kuluttajansuojalaki, tai kauppalaki. Kauppalaki tulee sovellettavaksi sinun ostaessasi yksityishenkilönä veneen toiselta yksityishenkilöltä, kun taas kuluttajansuojalaki soveltuu tilanteisiin, joissa asioit kuluttajana veneitä elinkeinonaan myyvän kanssa, usein siis jossakin liikkeessä. Oikeudellinen sääntely molemmissa on samansuuntainen, mutta kuluttajan asemassa olevaa suojataan huomattavasti enemmän. Ero konkretisoituu silloin, kun kaupan kohteessa havaitaan virhe omistajan jo vaihduttua.
Myyjällä on kaupan teon yhteydessä velvollisuus kertoa hänen tiedossaan olevista mahdollisista vioista. Tätä velvollisuutta ei kannata laimin lyödä, sillä ostajaa harhaan johtamalla altistaa itsensä asian riitautumiselle, josta koituvat kustannukset nousevat herkästi huomattavasti korkeammiksi kuin se hyöty mitä ostajaa harhauttamalla kuvitteli saavansa. Kaupan molempien osapuolten oikeusturvan varmistamiseksi, on erittäin suositeltavaa kirjata kauppakirjaan veneessä olevat viat, joista ostajakin on saanut tiedon. Näin toimimalla estetään niiden riitauttaminen myöhemmin.
Toisinaan veneessä saatetaan havaita ennalta tiedostamaton virhe vasta kaupanteon jälkeen. Tällöin ostajan on tärkeää reklamoida siitä myyjälle mahdollisimman pian sen havaittuaan. Tällöin myyjällä on yleensä oikeus korjata veneessä oleva virhe. Vaihtoehtoisesti kyseeseen voi tulla hinnanalennus tai kaupan purkaminen, mutta jälkimmäiseen vaihtoehtoon kynnys on asetettu korkeaksi.
Muista myös, että viranomaisen ylläpitämään liikenneasioiden rekisteriin tulee rekisteröidä runkopituudeltaan vähintään 5,5 metriä pitkät purje- tai moottoriveneet, samoin kuin sellaiset vesikulkuneuvot, joiden valmistajan ilmoittama moottoriteho on vähintään 15 kilowattia eli yli 20 hevosvoimaa. Rekisteritietojen muutos tulee ilmoittaa 30 päivän sisällä.
Koti- ja vapaaehtoinen venevakuutus sisältävät hyvin usein oikeusturvavakuutuksen. Tämä kattaa yleensä suurimman osan mahdollisesta riidasta johtuvista asianajokuluista. Meidän asiantuntijoillamme on runsaasti kokemusta kuluttajariidoista ja autamme sinua mielellämme kaupan ja mahdollisen riidan kaikissa vaiheissa saavuttaaksemme sinun kannaltasi parhaan lopputuloksen.