Työoikeus

Työnantajan oikeudet ja velvollisuudet
Työnantajan oikeuksiin voidaan lukea oikeus ottaa lähtökohtaisesti valitsemansa työntekijä työhön. Työnantajalla on oikeus työntekijän irtisanomiseen ja työsopimuksen purkamiseen silloin, kun se on lain nojalla perusteltua. Lisäksi työnantajalla on oikeus johtaa työtä ja antaa työn johtamiseen liittyviä ohjeita ja määräyksiä. Tähän niin sanottuun työnjohto-oikeuteen sisältyy ainakin työnantajan oikeus antaa työn sisältöön, suoritustapaan sekä työaikaan liittyviä määräyksiä. Työnjohtoon voidaan lukea myös työnantajan tulkintaoikeus eli oikeus ratkaista perustellusti, miten työsuhteessa sovellettavia oikeusohjeita tai sopimuksia sovelletaan. Työntekijällä on aina oikeus kyseenalaistaa ratkaisu sekä tarvittaessa saattaa asia oikeuden ratkaistavaksi. Virheellisestä tulkinnasta työnantajalle voi syntyä esimerkiksi vahingonkorvausvelvollisuus työntekijäänsä kohtaan.

Työsopimuslaki velvoittaa työnantajaa, vaikkei työsopimus itsessään sisältäisi velvoittavia määräyksiä. Työnantajan tärkeimpänä velvoitteena, ainakin työntekijän näkökulmasta, voidaan pitää palkanmaksuvelvollisuutta. Työnantajaa sitovat myös syrjintäkielto, joka kieltää lähtökohtaisesti kohtelemasta työntekijöitä epätasa-arvoisesti, sekä työturvallisuuteen liittyvät laintasoiset velvoitteet. Työnantajan velvollisuutena on lisäksi antaa aina työntekijälleen selvitys työnteon keskeisistä ehdoista ja noudatettava muutoinkin toiminnassaan yleissitovia työehtosopimuksia. Työnantajan ja työntekijän oikeudet ja velvollisuudet ovatkin siten pitkälti toistensa vastinpareja alasta riippumatta.

Aiheesta lisää

Työntekijän salassapitovelvollisuus

Työntekijän salassapitovelvollisuus työnantajan yrityssalaisuuksista on työntekijän velvoite työnantajaa kohtaan. Laadimme yrityksellesi salassapito- tai kilpailukieltosopimukset. Ota yhteyttä.

Lue lisää »