Author picture

Taloyhtiön kunnossapitovastuu: Mitä osakkaan tulee tietää?

Taloyhtiön kunnossapitovastuu on yksi asunto-osakeyhtiöelämän keskeisimmistä kysymyksistä. Kuka vastaa huoneiston putkistovauriosta? Kenen vastuulla on parvekkeen kunnostus? Näihin kysymyksiin löytyy vastaus asunto-osakeyhtiölaista, joka määrittelee osakkaan ja taloyhtiön välisen vastuunjaon kunnossapitoon liittyvissä asioissa ja koskee rakenteita kuten eristeitä. Tässä artikkelissa kerromme, mitä osakkaan tulee tietää kunnossapitovastuusta.

Mitä asunto-osakeyhtiölain kunnossapitovastuu tarkoittaa?

Kunnossapitovastuu tarkoittaa sitä, kuka on vastuussa huoneiston ja kiinteistön eri osien ylläpidosta ja korjauksista, mukaan lukien kunnossapitovastuulle kuuluvan rakennuksen muun osan korjaukset. Asunto-osakeyhtiölain mukaan kunnossapitovastuu jakautuu seuraavasti:

  • Taloyhtiö vastaa kiinteistön ja rakennusten rakenteista sekä yhtiön vastuulle kuuluvista järjestelmistä, mukaan lukien rakennuksen rakenteet ja eristeet sekä järjestelmät
  • Osakas vastaa huoneiston sisäosien kunnossapidosta, ellei yhtiöjärjestyksessä toisin määrätä.
Osakkaan on syytä tuntea taloyhtiön kunnossapitovastuu.

Asunto-osakeyhtiölain mukainen kunnossapitovastuu

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiön rakennuksen ja muiden tilojen kunnossapitovastuu jaetaan siis osakkeenomistajien ja yhtiön kesken. Yhtiö vastaa kunnossapidosta siltä osin kuin se ei kuulu osakkeenomistajalle. Tämä tarkoittaa, että yhtiön on pidettävä kunnossa osakehuoneistojen rakenteet ja eristeet sekä muut perusjärjestelmät, kuten lämmitys-, sähkö-, tiedonsiirto-, kaasu-, vesi-, viemäri-, ilmanvaihto- ja muut vastaavat järjestelmät. Näin varmistetaan, että kiinteistön perustoiminnot toimivat moitteettomasti ja asukkaiden elinympäristö pysyy turvallisena ja viihtyisänä.

Taloyhtiön vastuu: yhtiön on pidettävä kunnossa

Taloyhtiön vastuulle kuuluvat pääsääntöisesti kaikki kiinteistön ja rakennusten yhteiset rakenteet, eristeet ja perusjärjestelmät. Näitä ovat esimerkiksi:

  • Putkistot ja sähköjärjestelmät: Taloyhtiö vastaa veden- ja viemäriputkien sekä sähköjohtojen kunnossapidosta siihen asti, kun ne ovat osakkaan hallitsemissa tiloissa.
  • Rakennuksen rakenteet ja julkisivut: Seinät, lattiat, katot, ikkunat ja parvekkeet ovat yleensä taloyhtiön vastuulla.
  • Yhteiset tilat: Taloyhtiö vastaa esimerkiksi rappukäytävien, saunatilojen ja piharakennusten kunnossapidosta.

Osakkaan vastuu kunnossapidosta

Osakas vastaa huoneiston sisäosien kunnossapidosta ja niiden tavanomaisesta käytöstä johtuvasta kulumisesta. Tämä tarkoittaa esimerkiksi:

  • Pintamateriaalit: Tapettien, maalien ja lattiamateriaalien kunnossapito kuuluu osakkaalle.
  • Kodinkoneet ja varusteet: Liesi, jääkaappi ja muut huoneistossa olevat laitteet ovat osakkaan vastuulla.
  • Viat, jotka osakas on itse aiheuttanut: Jos osakkaan toiminta on aiheuttanut vahinkoa rakenteille tai yhteisille tiloille, osakas voi joutua vastaamaan myös näiden korjauskustannuksista. Yhtiö voi olla vastuussa myös sellaisesta osakkeenomistajan tekemästä asennuksesta, joka on verrattavissa yhtiön hyväksymiin toimiin ja jonka toteutusta yhtiö on voinut valvoa lain edellyttämällä tavalla.

Kunnossapitovastuu ja vakuutus

Kunnossapitovastuun ja vakuutuksen välillä on tärkeä yhteys, joka osakkaan on hyvä ymmärtää. Yhtiöllä on velvollisuus pitää kunnossa rakennuksen lämmitys-, sähkö-, tiedonsiirto-, kaasu-, vesi-, viemäri-, ilmanvaihto- ja muut näiden kaltaiset perusjärjestelmät. Lisäksi yhtiö vastaa sellaisesta osakkeenomistajan tekemästä tai teettämästä asennuksesta, joka rinnastuu yhtiön toteuttamaan tai vastuulleen hyväksymään toimenpiteeseen, ja jonka toteuttamista yhtiö on voinut valvoa lain mukaisesti. Vakuutus voi kattaa kunnossapitovastuun aiheuttamia kustannuksia, mutta se ei vapauta yhtiötä tai osakkeenomistajaa heidän vastuistaan. On tärkeää, että sekä yhtiö että osakas ymmärtävät vakuutuksen kattavuuden ja sen rajoitukset.

Erityistilanteet: Kuka vastaa?

1. Vesivahinko huoneistossa

  • Taloyhtiö vastaa: Jos vuoto johtuu esimerkiksi taloyhtiön vastuulla olevasta putkistosta.
  • Osakas vastaa: Jos vuoto johtuu osakkaan vastuulle kuuluvista pesukoneen letkuista tai omista asennuksista tai muusta toiminnasta.

2. Parvekkeen korjaus

  • Taloyhtiö vastaa: Parvekkeen rakenteet, kuten lattia, kaiteet ja vedeneristys.
  • Osakas vastaa: Parvekkeen sisäpinnat, kuten maalaukset ja omat kalusteet.

3. Ikkunat ja ovet

  • Taloyhtiö vastaa: Ikkunoiden ja ovien rakenteet ja tiivisteet.
  • Osakas vastaa: Ikkunoiden sisäpintojen puhdistus ja esimerkiksi sälekaihtimet.

Taloyhtiön kunnossapitovastuu voi kattaa vesivahingon.

Kunnossapitovastuun rajaaminen

Kunnossapitovastuun rajaaminen on keskeistä, jotta voidaan selkeästi määritellä, kuka vastaa kunnossapidosta ja korjaustoimista. Yhtiön on pidettävä kunnossa osakehuoneistojen rakenteet ja eristeet sekä muut perusjärjestelmät. Yhtiö ei kuitenkaan vastaa osakehuoneistoissa olevista altaista, jotka kuuluvat osakkeenomistajan vastuulle. Osakkeenomistajan on pidettävä kunnossa osakehuoneistonsa sisäosat, kuten pintamateriaalit ja kodinkoneet. Kunnossapitovastuun rajaaminen voidaan määritellä yhtiöjärjestyksessä tai osakkeenomistajan ja yhtiön välisellä sopimuksella, mikä auttaa välttämään epäselvyyksiä ja mahdollisia riitoja.

Mitä osakkaan tulisi huomioida toiminnassaan?

1. Tutustu yhtiöjärjestykseen

Yhtiöjärjestys voi sisältää tarkempia määräyksiä kunnossapitovastuusta. Esimerkiksi joissakin taloyhtiöissä osakkaat vastaavat myös ikkunoiden ja parvekkeiden kunnostuksesta.

2. Ilmoita viat ajoissa

Jos huomaat rakenteellisia vikoja tai ongelmia, ilmoita niistä taloyhtiölle viipymättä. Viivyttely voi johtaa kustannusten kasvuun, ja pahimmassa tapauksessa osakas voi joutua vastuuseen laiminlyönnistä.

3. Ole tietoinen omista oikeuksistasi ja velvollisuuksistasi

Osakkaan vastuulla olevat korjaukset kannattaa tehdä asianmukaisesti, sillä laiminlyönti voi johtaa lisäkustannuksiin tai jopa vahinkojen laajenemiseen.


Mitä tehdä, jos vastuukysymyksistä syntyy erimielisyyttä?

Vastuukysymyksistä voi syntyä erimielisyyksiä osakkaan ja rakennusta hallinnoivan taloyhtiön välillä. Näissä tilanteissa kannattaa:

  1. Käydä yhtiöjärjestys ja asunto-osakeyhtiölaki läpi.
  2. Keskustella taloyhtiön hallituksen tai isännöitsijän kanssa.
  3. Hakea oikeudellista apua, jos tilanne ei ratkea neuvotteluin. Annian juristit auttavat sinua tässä.
Jos taloyhtiön kunnossapitovastuu synnyttää riitatilanteita, kannattaa Asianajotoimisto Annian puoleen kääntyä jo hyvissä ajoin.

Yhteenveto

Taloyhtiön kunnossapitovastuu määrittää, kuka vastaa kiinteistön ja huoneiston eri osien ylläpidosta. Yleisesti ottaen taloyhtiö vastaa rakenteista, eristeistä ja perusjärjestelmistä, kun taas osakas vastaa huoneiston sisäosien kunnossapidosta. Vastuukysymysten ymmärtäminen auttaa välttämään väärinkäsityksiä ja mahdollisia riitoja.

Anna Annian auttaa

Toimistomme on avustanut yli kymmenen vuoden ajan asiakkaitamme menestyksekkäästi jo yli kymmenen vuoden ajan. Asiantuntevat lakimiehemme osaavat varmasti antaa sinulle parasta mahdollista apua muutoin stressaavissa tilanteissa. Ottaessasi meihin yhteyttä, tarjoamme sinulle 15 minuutin ilmaisen alkukonsultaation palveluntarpeen kartoittamiseksi.

Antaessasi asiasi Annian osaavien juristien hoitoon, voit luottaa siihen, että asiasi hoidetaan tehokkaasti ja sinun etusi mukaisesti. Ota yhteyttä Anniaan!

Jaa blogikirjoituksemme