Author picture

Testamentin riitauttaminen: Millä perusteilla testamentti voidaan riitauttaa?

Testamentin riitauttaminen voidaan toteuttaa moittimalla testamenttia, joka on laillinen keino riitauttaa testamentti, jos sen sisältöä, laatimista tai pätevyyttä epäillään. Testamentin moittiminen voi tulla kyseeseen esimerkiksi silloin, kun testamentti on laadittu vastoin lain vaatimuksia tai testamentintekijä ei ole ollut kelpoinen määräämään jäämistöstään. Tässä artikkelissa selvitämme, millä perusteilla testamentti voidaan riitauttaa ja miten moitekanne prosessina etenee.

Testamentin moite ja sen ero lakiosavaatimuksesta

Testamentin moite ja lakiosavaatimus ovat kaksi eri asiaa, jotka liittyvät perinnönjaon oikeuteen. Testamentin moite tarkoittaa perillisen väitettä, että testamentti on pätemätön, kun taas lakiosavaatimus on rintaperillisen oikeus saada lakiosansa perinnöstä. Lakiosavaatimus on erillinen prosessi, joka ei vaikuta testamentin pätevyyteen.

Testamentti on pätemätön jos sen on tehnyt alaikäinen henkilö.

Testamentin moittimisen perusteet

Testamentti voidaan riitauttaa seuraavilla perusteilla:

  1. Testamentintekijän oikeustoimikelvottomuus:
  • Jos testamentintekijä ei ollut testamenttia laatiessaan oikeustoimikelpoinen, esimerkiksi vakavan sairauden tai heikentyneen mielentilan vuoksi, testamentti voidaan riitauttaa. Jos testamentintekijällä oli sieluntoiminnan häiriö, tämä voi olla peruste riitauttamiselle. Lisäksi, jos testamentin tekemiseen on vaikuttanut mielisairaus, testamentti voidaan kyseenalaistaa.
  1. Vaikuttaminen testamentintekijään:
  • Testamenttia voidaan moittia, jos sen laatimiseen on vaikuttanut esimerkiksi painostus, petos, uhkailu tai testamentintekijän erehdyttäminen. Jos testamentin tekemiseen on vaikuttanut käyttämällä väärin testamentintekijän heikkoutta tai riippuvuutta, testamentti voidaan riitauttaa.
Testamentti on pätemätön jos testamentintekijä on pakotettu tekemään testamentti.
  1. Testamentin muodolliset puutteet:
  • Testamentin tulee täyttää lain asettamat muotovaatimukset, kuten kahden esteettömän todistajan käyttö. Jos nämä vaatimukset eivät täyty, testamentti voidaan julistaa pätemättömäksi.
  1. Lakiosaperillisen oikeus:
  • Jos testamentti loukkaa lakiosaperillisten (rintaperillisten) oikeutta, he voivat nostaa moitekanteen ja vaatia lakiosaansa. Tämän kanteen tekeminen ei ole määräaikaa sidottu.
  1. Testamentintekijän tahtoa rikkova sisältö:
  • Testamentti voidaan moittia, jos sen sisältö ei vastaa testamentintekijän selkeästi ilmaistua tahtoa, esimerkiksi väärintulkintojen tai kirjoitusvirheiden vuoksi.

Aikarajoitukset

Testamentin moitekanteen on nostettava kuuden kuukauden kuluessa testamentin todisteellisesta tiedoksiannosta. Jos moitekannetta ei nosteta määräajassa, tulee testamentista lainvoimainen. Lisäksi, jos perillinen on jo hyväksynyt testamentin tai muutoin todistettavalla tavalla osoittanut luopuvansa oikeudestaan testamenttiin, ei moitekannetta voi nostaa.

Testamentin moitekanne prosessi

  1. Moitekanteen määräaika:
  • Testamentin moitekanteen nostamisen määräaika on 6 kuukautta testamentin tiedoksiannosta. Jos kanne jätetään määräajan jälkeen, testamentti jää voimaan, vaikka siinä olisi puutteita.
  1. Kanne tuomioistuimeen:
  • Testamenttia moittiva osapuoli nostaa kanteen vainajan viimeisen kotipaikan käräjäoikeudessa.
  1. Todistelu:
  • Moitekanteen tueksi on esitettävä todisteet, kuten lääkärintodistuksia, todistajien lausuntoja tai asiakirjoja, jotka osoittavat testamentin pätemättömyyden. Todistelu voi sisältää myös testamentin tekijään kohdistuvia pätemättömyysperusteita, kuten alaikäisyys, mielenterveyshäiriöt tai pakottaminen.
  1. Päätös:
  • Tuomioistuin ratkaisee, onko testamentti pätemätön kokonaan vai osittain. Jos testamentti julistetaan pätemättömäksi, perintö jaetaan lain mukaisesti tai aiemman testamentin perusteella.
Testamentin moitekanne tulee laittaa vireille kuuden kuukauden määräajassa.

Miten toimia, jos epäilet testamentin pätevyyttä?

  1. Selvitä testamentin tausta:
  • Pyydä nähtäväksi testamentin asiakirjat ja varmista, että muotovaatimukset täyttyvät.
  • Selvitä testamentintekijän terveydentila ja olosuhteet testamentin laatimisen aikaan. Testamentin tekemiseen liittyvät olosuhteet, kuten pakottaminen, petos tai vilpillinen vaikuttaminen, voivat vaikuttaa testamentin pätevyyteen.
  1. Kysy lakiasiantuntijalta:
  • Testamentin moittiminen on juridisesti monimutkainen prosessi, ja asiantuntijan apu on usein tarpeen onnistuneen kanteen laatimiseksi. Annia auttaa sinua tässä.
  1. Nosta kanne ajoissa:
  • Huolehdi, että moitekanne nostetaan 6 kuukauden määräajassa.

Testamentin moittimisen seuraukset

Jos testamentti julistetaan pätemättömäksi:

  • Perintö jaetaan perintökaaren mukaisesti. Testamentin saaja voi tällöin menettää oikeutensa perintöön.
  • Testamentin osittainen pätemättömyys voi johtaa siihen, että vain osa perinnöstä jaetaan lain mukaisesti.

Jos testamentti jää voimaan:

  • Testamentissa määrätty sisältö pysyy voimassa, ja perintö jaetaan sen mukaisesti.

Lopputulos

Jos testamentti todetaan käräjäoikeudessa pätemättömäksi, perintö menee testamentinsaajan sijaan laissa määrätyille perillisille. Testamentin moitekanne on yksilöllinen, eli kanteen johdosta annettu tuomio tulee ainoastaan moittijan hyväksi. Testamentti voidaan julistaa pätemättömäksi vain siltä osin, kuin se estää moittijaa saamasta perintöosaansa. Muiden kuin moittijan osalta testamentti käy päteväksi moiteajan kuluttua umpeen.

Miten asianajotoimistomme voi auttaa?

Asianajotoimistomme tarjoaa apua seuraavissa tilanteissa:

  • Testamentin moitekanteen laatiminen: Arvioimme, onko testamentin riitauttamiselle perusteita, ja autamme laatimaan kanteen.
  • Lakiosavaateiden esittäminen: Avustamme lakiosaperillisiä heidän oikeuksiensa turvaamisessa.
  • Todistelun kerääminen: Autamme hankkimaan ja esittämään todisteet tuomioistuimessa.

Anna Annian auttaa

Toimistomme on avustanut asiakkaitamme menestyksekkäästi jo yli kymmenen vuoden ajan. Asiantuntevat lakimiehemme osaavat varmasti antaa sinulle parasta mahdollista apua muutoin stressaavissa tilanteissa. Ottaessasi meihin yhteyttä, tarjoamme sinulle 15 minuutin ilmaisen alkukonsultaation palveluntarpeen kartoittamiseksi.

Antaessasi asiasi Annian osaavien juristien hoitoon, voit luottaa siihen, että asiasi hoidetaan tehokkaasti ja sinun etusi mukaisesti. Ota yhteyttä Anniaan!

Jaa blogikirjoituksemme