Author picture

Asiakas jätti laskun maksamatta: laskun perintä

Yritystoiminnassa maksamattomat laskut ovat valitettavan yleisiä, ja ne voivat aiheuttaa merkittäviä haasteita yrityksen kassavirralle ja taloudelle. Jos asiakas ei maksa laskuaan ajallaan, on tärkeää tietää, miten toimia ja millä keinoilla voit tehokkaasti periä maksamattomat saatavat. Tässä artikkelissa kerromme, mitä tehdä, kun asiakas jättää laskun maksamatta, miten laskun perintä hoidetaan, ja miten vältät mahdolliset ongelmat tulevaisuudessa.


Vaihe 1: Tarkista tilanne ja asiakirjat

1. Varmista, että lasku on toimitettu oikein

Ennen kuin ryhdyt toimenpiteisiin, varmista, että asiakas on saanut laskun. Tarkista seuraavat asiat:

  • Ovatko laskun tiedot oikein? (asiakkaan nimi, osoite, laskun eräpäivä)
  • Onko lasku toimitettu sovitulla tavalla, esimerkiksi sähköpostitse tai verkkolaskuna?

2. Selvitä asiakkaan maksutilanne

Jos maksua ei ole tullut, voi olla kyse esimerkiksi:

  • Väliaikaisesta maksuvaikeudesta, jolloin asiakas ei pysty maksamaan laskua ajallaan
  • Laskun katoamisesta
  • Asiakkaan tyytymättömyydestä palveluun tai tuotteeseen

Ota yhteyttä asiakkaaseen ja kysy tilanteesta suoraan.

Asianajotoimisto Annia auttaa laskun perinnässä.

Vaihe 2: Lähetä muistutus ja seuraa tilannetta

1. Lähetä maksumuistutus

Jos asiakas ei maksa laskuaan eräpäivään mennessä, seuraava askel on lähettää maksumuistutus. Muista mainita muistutuksessa:

  • Alkuperäisen laskun tiedot
  • Mahdolliset viivästyskorot
  • Uusi määräaika maksulle

Maksumuistutus lähetetään tyypillisesti, jos lasku on maksamatta 14 päivää eräpäivän jälkeen.

Muistutus voidaan lähettää myös sähköpostitse, mutta varmista, että se on dokumentoitu.

2. Ota yhteyttä puhelimitse

Mikäli muistutukseen ei vastata, soita asiakkaalle. Usein henkilökohtainen yhteydenotto auttaa selvittämään maksun viivästymisen syyn ja voi nopeuttaa maksusuoritusta.


Vaihe 3: Käytä perintää – perinnän vaiheet

1. Lähetä perintäkirje

Jos asiakas ei maksa muistutuksesta huolimatta eräpäivän jälkeen, seuraava askel on lähettää virallinen perintäkirje. Perintäkirjeessä tulee mainita selkeästi:

  • Laskun tiedot ja eräpäivä
  • Viivästyskorot ja perintäkulut
  • Määräaika, johon mennessä maksu on suoritettava

2. Käytä perintätoimistoa

Jos asiakkaasi ei reagoi perintäkirjeeseen, voit siirtää saatavat perintätoimiston hoidettavaksi. On tärkeää tarkistaa sopimusehdot ja varmistaa, että kaikki vaaditut toimenpiteet on suoritettu ennen kuin lasku voi siirtää perintään. Perintätoimisto hoitaa maksamattomien laskujen perinnän ja pitää sinut ajan tasalla prosessin etenemisestä.

Vaihe 4: Viimeinen keino – oikeudellinen perintä

1. Vie asia käräjäoikeuteen

Mikäli laskua ei saada perittyä vapaaehtoisesti, voit hakea maksamismääräystä käräjäoikeudesta. Tuomioistuimen päätöksen avulla voit aloittaa ulosottoprosessin. Annialta saat apua koko perintäprosessiin niin perintä kirjeen laatimiseen kuin oikeusprosessiin. Tarkista, että oikeusturvavakuutuksenne on voimassa.

Asianajotoimisto Annia avustaa laskun perinnässä.

2. Ulosottoprosessi

Jos lainvoimaista tuomioistuimen maksamismääräystä ei noudateta, ulosottoviranomainen voi periä maksamattoman laskun asiakkaan tuloista tai omaisuudesta. Tämä on kuitenkin viimeinen keino, sillä oikeudenkäynnit voivat olla kalliita ja aikaa vieviä.


Maksuhäiriömerkintä

1. Luottotiedot ja luottotietomerkinnät

Maksuhäiriömerkintä on merkintä luottotietoihisi siitä, että olet jättänyt laskun tai velan maksamatta. Tämä merkintä rekisteröidään luottotietorekisteriin. Vaikka velka maksettaisiin kokonaan takaisin, maksuhäiriömerkintä ei poistu rekisteristä takaisinmaksun myötä. Lisäksi uusi luottotietomerkintä voi pidentää vanhempien merkintöjen kestoa. Maksuhäiriömerkintä voi vaikeuttaa lainan saamista, vuokra-asunnon hankkimista ja jopa työllistymistä, joten on tärkeää hoitaa laskut ajallaan ja välttää maksuhäiriöitä.

Velan vanhentuminen

1. Velan vanhentuminen on viimeinen vaihe perinnässä

Velan vanhentuminen on viimeinen vaihe perinnässä, jossa velkoja ei voi enää periä velkaa. Velan vanhentumisaika on yleensä 3-10 vuotta, riippuen velan tyypistä ja lain säännöksistä. Kun velka vanhentuu, velallisella ei enää ole velvollisuutta maksaa sitä, eikä velkoja voi enää periä saatavaa. On kuitenkin tärkeää huomata, että velan vanhentumisaika voi katketa esimerkiksi maksusuorituksella tai velan tunnustamisella, jolloin vanhentumisaika alkaa alusta. Siksi on tärkeää olla tietoinen velan vanhentumiseen liittyvistä säännöksistä ja toimia niiden mukaisesti.

Perintäkulut

1. Perintäkulut kuluttajaperinnässä

Perintäkulut kuluttajaperinnässä ovat kulut, jotka velkoja voi periä velalliselta, jos velallinen ei maksa velkaa ajallaan. Näihin kuluihin voivat sisältyä esimerkiksi muistutusmaksu, maksuvaatimus ja oikeudenkäyntikulut. Perintäkulut ovat yleensä suhteessa velan suuruuteen ja perinnän kestoon. Esimerkiksi pienemmissä veloissa perintäkulut voivat olla alhaisemmat, kun taas suuremmissa veloissa ja pidempään kestäneissä perintäprosesseissa kulut voivat nousta merkittävästi. On tärkeää, että velallinen on tietoinen näistä kuluista ja pyrkii maksamaan laskunsa eräpäivään mennessä välttääkseen ylimääräiset perintäkulut.

Asianajotoimisto Anni ohjeistaa sinua laskun perinnässä.

Vinkkejä maksamattomien laskujen ehkäisemiseen

  1. Laadi selkeä sopimus Ennen yhteistyön aloittamista varmista, että kaikki ehdot – kuten maksuaikataulu ja mahdolliset viivästysseuraamukset – on kirjattu selkeästi sopimukseen.
  2. Tarkista asiakkaan maksukyky Jos mahdollista, tarkista asiakkaan luottotiedot ennen kaupantekoa, erityisesti uusien asiakkaiden kanssa.
  3. Käytä ennakkomaksua tai osamaksua Ennakkomaksu tai osamaksujärjestelyt voivat vähentää riskiä, että lasku jää maksamatta.
  4. Käytä tehokasta laskutusjärjestelmää Hyvä laskutusjärjestelmä varmistaa, että laskut lähetetään ajallaan ja mahdolliset muistutukset hoituvat automaattisesti.
  5. Hyödynnä vapaaehtoista perintää Vapaaehtoinen perintä, eli muistutus- ja maksukehotuskirjeiden lähettäminen, on tärkeä vaihe velan perinnässä. Nopea yhteydenotto velalliseen auttaa arvioimaan maksukykyä ja ratkaisemaan velan tehokkaasti. Ammattitaitoiset perintätoimistot voivat hallita tätä prosessia tehokkaasti.

Yhteenveto

Kun asiakas jättää laskun maksamatta, tärkeintä on toimia järjestelmällisesti ja viivyttelemättä. Muistutusten lähettäminen, henkilökohtainen yhteydenotto ja tarvittaessa perintätoimien käyttö voivat auttaa ratkaisemaan tilanteen. On tärkeää ymmärtää perinnän vaiheet, jotka sisältävät sekä vapaaehtoisen että oikeudellisen perinnän vaiheet. Maksamattomien laskujen ennaltaehkäisy sopimusjärjestelyjen ja luottotietojen tarkistamisen avulla voi kuitenkin olla paras keino välttää ongelmat tulevaisuudessa.

Anna Annian auttaa

Toimistomme on avustanut yli kymmenen vuoden ajan asiakkaitamme menestyksekkäästi jo yli kymmenen vuoden ajan. Asiantuntevat lakimiehemme osaavat varmasti antaa sinulle parasta mahdollista apua muutoin stressaavissa tilanteissa. Ottaessasi meihin yhteyttä, tarjoamme sinulle 15 minuutin ilmaisen alkukonsultaation palveluntarpeen kartoittamiseksi.

Antaessasi asiasi Annian osaavien juristien hoitoon, voit luottaa siihen, että asiasi hoidetaan tehokkaasti ja sinun etusi mukaisesti. Ota yhteyttä Anniaan!

Jaa blogikirjoituksemme