Seksuaalinen ahdistelu on rikos
Seksuaalinen ahdistelu on rikoslaissa säädetty rangaistavaksi teoksi. Lain mukaan seksuaalinen ahdistelu saattaa tulla kyseeseen jos teko tehdään tavalla, joka on omiaan loukkaamaan toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Seksuaalista ahdistelua voi olla esimerkiksi toisen koskettelu. Lisäksi viestin tai kuvan lähettämistä tai esittämistä kuvan ollessa rinnastettavissa seksuaaliseen tekoon voidaan arvioida seksuaalisena ahdisteluna, samoin kuin kuvan ottamista tai itsensä paljastamista.
Seksuaalinen ahdistelu voi siis olla luonteeltaan sanallista, sanatonta tai fyysistä ja siihen usein liittyy halventava, nöyryyttävä tai ahdistava ilmapiiri, sekä toiseen nähden valta-aseman tavoittelu. Oleellista on arvioida, yhtäältä onko toisen henkilön seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukattu, toisaalta onko toisen henkistä tai fyysistä koskemattomuutta loukattu rangaistavaksi säädetyllä teolla.
Vahingonkorvaus seksuaalisesta ahdistelusta
Korvaussummaa määritettäessä lähtökohdaksi otetaan henkilövahinkoasiain neuvottelukunnan (HEVA) suositukset. Seksuaalinen ahdistelu on korvaussuosituksissa määritelty siten, että se on koskettelemalla tehty seksuaalinen teko, joka on ollut omiaan loukkaamaan toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta ja korvaussuositus tämän osalta on 400-1.000 euroa.
Korvaussummat ovat luonteeltaan suosituksia ja tarjoavat lähtökohdan vahingonkorvauksen arviointiin, mutta viime kädessä tuomioistuin tekee päätöksen korvauksesta ja jokainen tapaus arvioidaan erikseen niiden erityispiirteet huomioiden. Tarkemmin vahingonkorvauksesta rikosasioissa voit lukea aihetta käsittelevästä artikkelistamme.
Miksi häirinnän tai ahdistelun uhrin kannattaa kääntyä asianajajan puoleen?
Seksuaalirikokset ovat muihin rikoksiin verrattuna poikkeuksellisen henkilökohtaisia ja vakavia rikoksia. Häirinnän kohteeksi joutuneen, seksuaaliseen tekoon pakotetun tai muutoin seksuaalirikoksen kohteeksi joutunut voi kääntyä Annian osaavien juristien puoleen.
Juristimme osaavat arvioida tapahtumia niiden tapauskohtaiset erityispiirteet huomioiden oikeudelliselta kannalta avustaa sinua siinä, miten asian kanssa kannattaa edetä ja kuinka paljon vahingonkorvausta voit asiassa vaatia.
Tarjoamme jokaisella 15 minuutin ilmaisen alkukonsultaation, joten meihin voi aina ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä jos koet tarvitsevasi apuamme!
Esimerkkejä tilanteista, joissa toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta on katsottu loukatun
Tekijä on oikeuskäytännössä tuomittu seksuaalisesta ahdistelusta seurattuaan kadulla kävellyttä uhria, kun tekijä oli sanonut rakastavansa tätä, tarjonnut rahaa, ehdottanut seksiä, laittanut takkinsa loukatun päälle, hivellyt takapuolesta, kosketellut vartaloa, nuolaissut kaulaan ja suudellut poskelle. Vähäisempikin toiminta voi kuitenkin täyttää rikoksen tunnusmerkistön.
Seksuaaliseen kanssakäymiseen ehdottelu, voi olla joissain tilanteissa nöyryyttävä sen vuoksi, että se tehdään muiden ihmisten edessä. Kärsimystä tai ahdistusta voi aiheuttaa vähäisempikin seksuaalinen teko, jos se jatkuu, toistuu tai tehdään muuten voimakkaasti. Pelkkää halaamista ei yleensä voida lukea seksuaaliseksi ahdisteluksi.
Toisen henkilön ulkoisten ominaisuuksien, erityisesti seksuaalisesti merkityksellisten ruumiinosien kommentoinnin tämän kuullen esimerkiksi julkisella paikalla voisi joissain tapauksissa katsoa olevan omiaan loukkaamaan tämän seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Vastaavasti tulee arvioida tilannetta, jossa kommentit esitetään verkossa, kuten erilaisissa sosiaalisen median palveluissa.
Seksuaalinen ahdistelu voi siis olla sanallista, ei-toivottua seksuaalisesti värittynyttä häirintää, joka toteutetaan sellaisella tavalla, jonka vuoksi uhrin seksuaalista itsemääräämisoikeutta voidaan katsoa loukatun.
Itsensä paljastaminen on rangaistava teko ja seksuaalisen ahdistelun muoto
Itsenä paljastaminen on seksuaalista ahdistelua, siinä missä sanallinen ja fyysinenkin häirintä. Tyypillinen tapaus tänä päivänä on sosiaalisen median kautta toiselle välitetty seksuaalissävytteinen kuva, video tai äänitallenne, jos tätä ei tehdä yhteisymmärryksessä.
Toisesta kuvan ottaminen
Seksuaaliseen ahdisteluun lukeutuu myös esimerkiksi toisesta seksuaalisen kuvan ottaminen. Tällaisen kuvan esittämistä, kuvan ottamista ja levittämistä voidaan vakavammissa tapauksissa arvioida myös rikoslaissa erikseen rangaistavaksi säädetyn seksuaalisen kuvan levittämisen ja seksuaalisen kajoamisen kautta, jotka molemmat ovat lähtökohtaisesti ankarammin rangaistavia.
Rangaistukset ja muut lähellä olevat rikosnimikkeet
Esimerkiksi seksuaalisen kajoamisen enimmäisrangaistus on neljä vuotta vankeutta ja seksuaalisen kuvan levittämisen enimmäisrangaistus kaksi vuotta vankeutta.
Seksuaalista ahdistelua voisi esimerkiksi olla hameen alta kuvan ottaminen. Salakatselu on myös rikos, joka voi tapauskohtaisesti tulla arvioitavaksi.
Vakavammissa seksuaalirikoksissa rikosnimikkeenä voi olla myös raiskaus tai ihmiskauppaan liitännäinen paritus.
Lievemmissä tapauksissa rikosnimike voi olla myös esimerkiksi kunnianloukkaus tai seksuaalinen hyväksikäyttö.
Lapseen kohdistuvat seksuaalirikokset
Tekoja, joissa rikos kohdistuu lapseen, arvioidaan ankarammin. Rikoslaissa on rikosnimikkeinään määritelty erikseen useita seksuaalirikoksia, jotka kohdistuvat lapseen, kuten lapsen raiskaus, seksuaalinen kajoaminen lapseen, lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö.
Rikoslain mukaan tekoja arvioidaan näiden sääntöjen kautta, jos rikos kohdistuu 16-vuotta nuorempaan henkilöön. On mahdollista, että tekijä ja uhri ovat molemmat esimerkiksi 15-vuotiaita – tekoja arvioidaan myös tällöin lapsiin kohdistuvien seksuaalirikossääntöjen kautta.
Tapaukset, joissa lapseen internet verkossa tutustunut aikuinen henkilö on lähettänyt lapselle seksuaalisesti sävyttyneitä viestejä, kuvia tai videoita arvioidaan lähtökohtaisesti lapseen kohdistuvien seksuaalirikosten kautta. Internetin välityksellä toteutetusta lapseen kohdistuvasta seksuaalisesta häirinnästä korvaussuositus on 1.000-4.000 euroa.
Seksuaalinen ahdistelu ja seksuaalinen häirintä työpaikalla
Seksuaalinen häirintä työpaikalla voidaan tilanteesta riippuen arvioida myös työsyrjintää ja työturvallisuusrikoksen näkökulmasta. Seksuaalinen häirintä on naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain (tasa-arvolaki) mukaan sanallista, sanatonta tai fyysistä, luonteeltaan seksuaalista ei-toivottua käytöstä, jolla tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti loukataan henkilön henkistä tai fyysistä koskemattomuutta erityisesti luomalla uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai ahdistava ilmapiiri.
Tasa-arvolain määritelmä seksuaalisesta häirinnästä on soveltuvuudeltaan rikoslain mukaista seksuaalista ahdistelua laajempi. Seksuaalirikoksia koskevat rangaistukset ovat ankarampia, kuin työsyrjintänä käsiteltävää häirintä.
Lakimiehemme ohjeet seksuaalirikoksen uhrille
Ole ensisijaisesti yhteydessä poliisiin. Asian selvittäminen helpottuu, kun siihen reagoidaan nopeasti.
Älä jää yksin asian kanssa. Asia kannattaa ilmaista ystävälle, vanhemmalle tai muulle perheenjäsenelle. Voit myös olla yhteydessä rikosuhripäivystykseen.
Annia auttaa matalalla kynnyksellä
Ota yhteyttä Anniaan. Asiantuntijamme neuvovat sinua miten asian kanssa voi edetä ja vastaavat muihin mieltäsi painaviin oikeudellisiin kysymyksiin. Käsittelemme kaikki yhteydenotot luottamuksellisesti salassapitovelvollisuuden mukaisesti. Tarjoamme jokaiselle 15 minuutin ilmaista alkukonsultaatiota.
Pyri säästämään asiasta todistusaineistoa
Häirintää tai ahdistelua kohdatessaan toiminta kannattaa myös pyrkiä dokumentoimaan esimerkiksi kuvankaappauksin, kuvaamalla, videoimalla tai äänittämällä. Rangaistava teko voidaan oikeudessa tuomita vain, jos teosta ei jää varteenotettavaa epäilystä. Annian lakimiehet ohjeistavat sinua mielellään myös tästä asiasta tarkemmin.
Anna Annian auttaa
Toimistomme on avustanut asiakkaitamme menestyksekkäästi jo yli kymmenen vuoden ajan. Asiantuntevat lakimiehemme osaavat varmasti antaa myös sinulle parasta mahdollista apua kohdatessasi häirintää tai muiden haastavien tilanteiden vuoksi. Ottaessasi meihin yhteyttä, tarjoamme sinulle 15 minuutin ilmaisen alkukonsultaation palveluntarpeen kartoittamiseksi.
Antaessasi asiasi Annian osaavien juristien hoitoon, voit luottaa siihen, että asiasi hoidetaan tehokkaasti ja sinun etusi mukaisesti. Ota yhteyttä Anniaan!