Miten pienen tai keskisuuren yrityksen toiminnan jatkuminen on järjestetty odottamattomassa tilanteessa? Tässä artikkelissa kerromme edunvalvontavaltuutuksesta ja testamentista erityisesti yrittäjän näkökulmasta.
Yrittäjä, oletko mielessäsi pohtinut seuraavia kysymyksiä:
Mitä yritystoiminnalleni tapahtuu, jos sairastun äkillisesti tai sattuu tapaturma? Mitä tapahtuu yritykselleni, kun kuolen? Miten varmistaa yrityksen toiminnan jatkuminen odottamattomassa tilanteessa?
Vastausta edellä mainittuihin kysymyksiin olisi hyvä miettiä terveenä ja hyvissä ajoin. Nämä ajatukset on myös hyvä ilmaista kirjallisesti ja kertoa läheisille. Edunvalvontavaltuutus voidaan tehdä sellaisia tilanteita varten, kun et itse kykene syystä tai toisesta hoitamaan omia asioitasi. Testamentti taas on asiakirja, joka tulee voimaan vasta poismenosi jälkeen.
Jääkö yrityksesi toiminta tyhjän päälle?
Sellaisen tilanteen varalle, jossa et itse kykene sairauden tai toimintakyvyn heikkenemisen vuoksi hoitamaan omia asioitasi, on hyvä miettiä etukäteen seuraavia asioita.
- Haluatko, että lähiomainen tai muu tuttu henkilö hoitaa asioitasi Digi- ja väestötietoviraston nimeämän edunvalvojan sijaan?
- Kumpi osaa ajaa sinun etujasi paremmin? Kenellä on tarvittava tietotaito yrityksesi katkeamattoman jatkumisen varmistamiseksi?
- Haluatko edes, että yritystoimintaa jatketaan vai toivotko yrityksen myyntiä?
- Ovatko nämä sellaisia asioita, joista haluat päättää itse nyt, kun vielä voit?
Edunvalvontavaltuutusta laadittaessa lakimies voi käydä henkilökohtaisesti kanssasi läpi ne asiat, joista haluat valtuutuksessa määrätä. Edunvalvontavaltuutuksen puuttuminen lamaannuttaa pahimmassa tapauksessa yrityksen toiminnan. On tärkeää, että valtuutettu tuntee alan ja yrityksen toimintatavat. Ennen valtuutuksen tekemistä kannattaa miettiä henkilöt, jotka haluaisit hoitamaan asioitasi, jos et itse kykene. Olisi hyvä nimetä yksi valtuutettu ja edes yksi varavaltuutettu. Heidän tehtävänsä voi määritellä esimerkiksi niin, että toinen hoitaa henkilökohtaisia asioitasi ja toinen yritystoimintaasi. Keskustele heidän kanssaan ja varmista, että he haluavat tarvittaessa ryhtyä toimeen. Erityisesti yrittäjän kannattaa miettiä, onko lähipiirissä henkilöä, joka pystyisi hoitamaan yritystoimintaan liittyvät asiat.
Ota meihin yhteyttä, niin autamme varautumaan ennakoimattomiin tilanteisiin.
Onnettomuus tai äkillinen sairaskohtaus?
Mitä tapahtuu yritystoiminnalle, jos yrittäjä joutuu onnettomuuteen tai saa äkillisen sairaskohtauksen? Onko lähipiirissä ketään, jolla on yhtä hyvä tietotaito yrityksen toiminnasta kuin yrittäjällä itsellään?
Joskus tilanne voi olla sellainen, että yrittäjä kuntoutuu tapaturman jälkeen ja pystyisi jatkamaan yritystoimintaansa, mutta toiminta on toipumisaikana ehditty jo lopettamaan. Perheyrityksessä muut perheenjäsenet voivat ottaa yrityksen toiminnan hoitaakseen, mutta muissa tapauksissa asiasta olisi hyvä sopia toisen saman alan toimijan kanssa.
Edunvalvontavaltuutus astuu voimaan vain, jos se on tarpeen asioidesi hoitamisen kannalta. Sitä voi myös muuttaa silloin, kun on vielä kykenevä. Valtuutuksessa voi esimerkiksi määrätä omaisuutta koskevista asioista ja siitä, kenellä on oikeus saada tietoa terveydentilasta ja omaisuuden käytöstä. Henkilö, joka on nimetty valtuutetuksi, voidaan myös velvoittaa antamaan tietoja muille lähiomaisille. Valtuutuksessa voi siis melko vapaasti määritellä, miten asioita ja omaisuutta tulee hoitaa, jos valtuuttaja ei itse siihen kykene. Tietysti ensisijaisesti varallisuus käytetään valtuuttajan omaan elämiseen ja hyvinvointiin.
Mitä tapahtuu omaisuudellesi, kun kuolet?
Kuolema on yksi niistä asioista, joita ei haluta ajatella eikä sen varalle haluta tehdä etukäteen suunnitelmia eikä järjestelyjä. Se on kuitenkin tapahtuma, joka osuu jokaisen kohdalle ja usein vielä täysin varoittamatta. Pahimman varalle on järkevää varautua, vaikka olisikin helpompaa vain olla ajattelematta koko asiaa.
Testamentti on asiakirja, joka tulee voimaan vasta tekijän poismenon jälkeen. Tärkeintä on, että saat itse vaikuttaa, miten omaisuutesi jaetaan jälkeesi. Testamentti kannattaa tehdä silloin, kun olet vielä itse kykenevä päättämään asioistasi. Silloin voit vaikuttaa kenelle mitäkin omaisuuttasi haluat antaa. Lakimiehen opastuksella voit varmistua siitä, että testamentin sisältö on juuri sellainen kuin itse haluat ja täyttää lain vaatimat muotomääräykset. Oikein tehty ja oikein säilytetty testamentti takaa parhaiten vainajan viimeisen tahdon toteutumisen.
Testamenttia voi sen tekijä muuttaa elinaikanaan niin monta kertaa kuin haluaa. Rintaperillisille on laissa määritelty tietyt oikeudet perintöön, joita ei tulisi testamentilla rajoittaa. Muuten omaisuudestaan voi itse vapaasti määrätä. Kerro testamentissasi, kenelle haluat yrityksesi siirtyvän poismenosi jälkeen. Asiantuntijamme auttavat suunnittelemaan testamentin myös verotuksen kannalta järkevällä tavalla.
Ennakkoperintö on hyvä vaihtoehto jakaa omaisuutta ennen kuolemaa. Jokaisen lapsen ei kuitenkaan tarvitse saada kaikkia omaisuuslajeja. Jos joku lapsista esimerkiksi jatkaa yritystoimintaa, voidaan muille lapsille määrätä rahallinen korvaus. Epäselvyyksien ja myöhempien riitojen välttämiseksi aiemmat testamentit tulisi aina kumota uudella. Hyvin laadittu ja asianmukainen testamentti ehkäisee parhaiten myöhemmät perillisten väliset riidat vainajan omaisuudesta. Pahimmillaan vainajan omaisuus kuluu perintöriitoihin.
Anna Annian auttaa
Asianajajamme auttavat sinua mielellään, mikäli sinulla heräsi aiheen tiimoilta jotain kysyttävää. Tarjoamme sinulle 15 minuutin ilmaisen alkukartoituksen, jossa voit keskustella tilanteestasi asianajajamme kanssa. Voit ottaa meihin yhteyttä ilman sitoutumista matalalla kynnyksellä. Pyynnöstä voimme myös antaa sinulle hinta-arvion koko toimeksiannosta, jos päätät aloittaa yhteistyön kanssamme. Ota yhteyttä!