Author picture

Mikä on hallinnanjakosopimus?

Yhteisomistuksessa oleva kiinteistö voi joskus aiheuttaa paljon päänvaivaa, sillä aina kiinteistön yhteisomistus ei ole omistajien yhteinen päätös.

Yhteisomistuksessa oleva kiinteistö voi joskus aiheuttaa paljon päänvaivaa. Aina kiinteistön yhteisomistus ei ole omistajien yhteinen päätös, vaan seurausta siitä, että yhteisomistajat ovat perineet kiinteistön määräosissa, eikä kukaan perillisistä ole kyennyt lunastamaan sitä muilta perillisiltä. Määräosuuksin omistetussa kiinteistössä jokainen yhteisomistaja omistaa määräosan kaikista kiinteistöön kuuluvista alueista, rakennuksista ja rakennelmista. Tämä myös tarkoittaa sitä, että jokaisella yhteisomistajalla on oikeus käyttää kiinteistöä yhdessä muiden yhteisomistajien kanssa. Ongelmalliseksi tilanne voi muodostua esimerkiksi silloin, kun omistajien välillä on eripuraa kiinteistöstä tai kiinteistön yhteiskäyttö on käytännön syistä vaikeaa. Tällöin yhtenä ratkaisuna voi olla hallinnanjakosopimus.

Hallinnanjakosopimus

Hallinnanjakosopimuksella yhteisomistajat voivat sopia keskenään siitä, miten kullakin yhteisomistajalla on oikeus käyttää kiinteistöä. Hallinnanjakosopimus voi olla hyvinkin yksinkertainen tai siihen voidaan sisällyttää paljon erilaisia ehtoja kiinteistön käytöstä. Huomionarvoista on, että se on nimensä mukaisesti sopimus: jokaisen yhteisomistajan on sitouduttava sopimukseen ja sen ehtoihin. Hallinnanjakosopimuksessa voidaan määritellä kiinteistön sisäiset rajat yhteisomistajien kesken. Tämä voi olla yhteisomistuksen kannalta hyvä vaihtoehto, jos kiinteistöä ei kaavoituksellisista syistä voida lohkota pienempiin osiin. Hallinnanjakosopimuksessa yhteisomistajat voivat yhdessä piirtää rajat siten, että jokainen omistaja saa hallittavakseen tietyn alueen kiinteistön sisällä. Sopimuksessa voidaan myös sopia siitä, että jokin tietty alue tai rakennus on jatkossakin yhteiskäytössä. Esimerkiksi mökkikiinteistön ranta ja rantasauna voivat olla kaikkien yhteiskäytössä olevia kiinteistön osia.

Hallinnanjakosopimus voidaan kirjata Maanmittauslaitoksen lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. Tällä tavoin voidaan varmistaa se, että hallinnanjakosopimus säilyy muuttumattomana mahdollisissa omistajanvaihdostilanteissa. Hallinnanjakosopimusta voidaan muuttaa vain yhteisomistajien yhteisellä päätöksellä. Siksi sopimuksen ehdot kannattaa miettiä tarkkaan ja tarvittaessa käyttää myös ammattilaisen apua.

Anna Annian auttaa

Asianajajamme auttavat sinua mielellään, mikäli sinulla heräsi aiheen tiimoilta jotain kysyttävää. Tarjoamme sinulle 15 minuutin ilmaisen alkukartoituksen, jossa voit keskustella tilanteestasi asianajajamme kanssa. Voit ottaa meihin yhteyttä ilman sitoutumista matalalla kynnyksellä. Pyynnöstä voimme myös antaa sinulle hinta-arvion koko toimeksiannosta, jos päätät aloittaa yhteistyön kanssamme. Ota yhteyttä!

Jaa blogikirjoituksemme