- Etusivu
- Lakipalvelut yksityisille
- Perintöasiat
- Perunkirjoitus
Perunkirjoitus
Perunkirjoitus tulee toimittaa jokaisesta Suomessa kuolleesta henkilöstä. Perunkirjoituksessa luetteloidaan kuolinpesän osakkaat sekä vainajan varat ja velat. Perukirja toimii myös perintöveron määräytymisen perustana sekä pohjana tulevalle perinnönjaolle. Nimettäväksi tulee myös pesänhoitaja, joka voi olla yksi kuolinpesän osakkaista. Perunkirjoitus on toteutettava kolmen kuukauden kuluessa kuolinpäivästä, mutta perustellusta syystä perukirjan jättämisaikaan voi hakea pidennystä Verohallinnolta. Perukirja ei itsessään luo perilliselle omistusoikeutta, vaan omaisuuden jakaminen edellyttää perinnönjakoa.
Perunkirjoitus saattaa tuntua kovin haastavalta, monien muiden hoidettavien asioiden ohella. Siksi me olemme apunasi. Me tiedämme, miten prosessi tulee hoitaa, ja valvomme tarvittavien asiakirjojen hankkimisen. Anna meidän auttaa osaamisellamme, niin voit itse antaa aikaa muistoille ja surutyölle.

Omaisuuden arviointipaketti
Tule asiakkaaksemme ja aloita täyttämällä esitietolomake
Perintö ja testamentti - esitietolomake
"*" näyttää pakolliset kentät
Aiheesta lisää

Perinnönjako- Miten se etenee ja mitä ongelmia voi tulla
Kuolinpesän osakkaat voivat toimittaa perinnönjaon sopimallaan tavalla, mikäli osakkaat pääsevät perinnönjaon sisällöstä yksimielisyyteen. Tällöin puhutaan niin sanotusta sopimusjaosta tai sovintojaosta. Joskus sopiminen perinnönjaon toteuttamisesta perillisten kesken voi kuitenkin osoittautua mahdottomaksi.

Perunkirjoitus etänä – näin se se hoituu kotoa käsin
Perunkirjoitus voidaan järjestää kokonaan etänä, jos läsnäolo esimerkiksi olisi kohtuuttoman vaikeaa tai rasittaisi liikaa osakkaita.

Miten perunkirjoitus käytännössä etenee?
Kun läheinen kuolee, elämään astuu suru ja ikävä. Surun keskellä omaiset joutuvat huolehtimaan monista käytännön järjestelyistä. Perunkirjoitus on yksi omaisten hoidettavaksi tulevista asioista läheisen menetyksen jälkeen.