Käytetyn kiinteistön osto ei aina mene niin kuin miten oli odottanut. Mitä tällöin tulee tehdä?
Kiinteistön virhe
Kiinteistössä on virhe ensinnäkin, jos se ei vastaa sovittua. Kauppakirja ja muut kaupan yhteydessä esitetyt dokumentit kertovat siitä, mitä ostajan on lupa odottaa. Myös kiinteistön iällä on merkitystä, sillä eri aikoihin rakennusmääräykset ovat olleet erilaisia, eikä remontoimattoman 1900-luvun taloin voikaan odottaa vastaavan uuden talon kuntoa. Ostajalla on myös velvollisuus huolellisesti tutustua kohteeseen eli virheenä ei voi vedota sellaiseen seikkaan, joka olisi ollut paljain silmin havaittavissa. Jos kohde olennaisesti eroaa siitä, mitä kaupan yhteydessä esitettyjen dokumenttien ja kuntotarkastuksen perusteella on kohtuullista odottaa, on siinä virhe. Joskus kohteessa voi olla myös piilevä virhe, millä tarkoitetaan, ettei virhettä voinut aiemmin havaita. Esimerkiksi remontin yhteydessä yllättäen löytyvä homevaurio voi olla tällainen piilevä virhe. Tällaisesta virheestä vastaa lähtökohtaisesti myyjä.
Mitä tehdä, kun havaitset virheen?
Ensimmäisenä kannattaa kirjata ylös asiat, jotka eivät täsmää ja olla suoraan yhteydessä kiinteistön myyjään. Tämä kannattaa tehdä kirjallisesti, jotta siitä jää mustaa valkoiselle eikä asiat ole muistin varassa. Neuvottelemalla asia voidaan saada jo tässä vaiheessa sovittua. Jos sovintoa ei synny, ole mahdollisimman pian yhteydessä asianajajaan, jotta hän voi auttaa sinua asian ratkaisemiseksi. Meillä on pitkä kokemus kiinteistöriitojen hoitamisesta ja autamme niissä mielellämme.
Anna Annian auttaa
Asianajajamme auttavat sinua mielellään, mikäli sinulla heräsi aiheen tiimoilta jotain kysyttävää. Tarjoamme sinulle 15 minuutin ilmaisen alkukartoituksen, jossa voit keskustella tilanteestasi asianajajamme kanssa. Voit ottaa meihin yhteyttä ilman sitoutumista matalalla kynnyksellä. Pyynnöstä voimme myös antaa sinulle hinta-arvion koko toimeksiannosta, jos päätät aloittaa yhteistyön kanssamme. Ota yhteyttä!