Author picture

Työnantajan joululahjat ja niiden verotus

Monella työnantajalla on tapana antaa työntekijöille pieni joululahja. Lahjan hinnalla ja luonteella voi olla merkitystä sen verotuksessa. Onko joululahja verovapaa etu tai vaikuttaako sen arvo verotukseen?

Lähtökohtaisesti pienet tavaralahjat eivät ole verotettavaa tuloa, vaikka sellaisen saisi työpaikalta. Pieneksi lahjaksi katsotaan tavallisesti enintään 100 euroa maksava lahja. Tässä kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä esimerkiksi vapaasti valittavissa oleva lahjakortti, jolla voi ostaa haluamansa tuotteen tai palvelun, katsotaan verotettavaksi tuloksi. Jos taas lahjakortti on esimerkiksi tiettyyn tavaraan tai palveluun sidottu, tällöin sitä ei katsota verotettavaksi tuloksi.

On myös mahdollista, että työntekijällä on vaihtoehtona useita samanarvoisia tuotteita ja hän saa valita niistä mieleisensä. Tässä tapauksessa lahjoista ei synny verovelvollisuutta. On kuitenkin tärkeää huomioida, että verovapaus edellyttää, että kaikki työntekijät saavat samanlaisen lahjan, ja lisäksi aiemmin samana vuonna työnantajalta saadut verovapaat lahjat tulee ottaa huomioon. Kuitenkin erityisiin merkkipäiviin, kuten pyöreisiin syntymäpäiviin tai häihin liittyvää lahjaa ei tarvitse huomioida.

Anna Annian auttaa

Vaikka lähtökohtaisesti pienet tavaralahjat eivät ole verotettavaa tuloa, on tärkeää huomata, että joulurahat ja bonukset luetaan palkaksi ja niistä tulee maksaa veroa. Jos työnantajana tai työntekijänä herää epävarmuutta tietyn lahjan verovelvollisuudesta, asianajajamme auttavat mielellään verovelvollisuuden selvittämisessä. Katso myös tarjoamamme lakipalvelut yrityksille tai Ota yhteyttä!

Jaa blogikirjoituksemme