Author picture

Elatusavun määrän muuttaminen

Lapsella on oikeus riittävään elatukseen ja vanhemmat vastaavat lapsen elatuksesta kykynsä mukaan. Lapselle voidaan vahvistaa maksettavaksi elatusapua, mikäli lapsi ei esimerkiksi asu pysyvästi toisen vanhempansa luona tai jos toinen vanhempi ei muutoin huolehdi lapsensa elatuksesta. Elatusavun määrästä voidaan sopia vanhempien kesken ja sen voi vahvistaa lastenvalvoja. Elatusavun määrän muuttaminen myöhemmin on mahdollista erinäisistä syistä.

Elatusavun määrää voidaan muuttaa, jos olosuhteet elatusavun vahvistamisen jälkeen ovat olennaisesti muuttuneet ja elatusavun muuttamista voidaan pitää kohtuullisena sekä lapsen että elatusapua suorittavan vanhemman kannalta. Elatusavun sovittua määrää voidaan siis muuttaa, jos lapsen elatuksen tarpeessa tai vanhemman elatuskyvyssä on tapahtunut olennainen muutos. Syynä elatusavun muuttamiseen voi olla esimerkiksi maksavan vanhemman sairastuminen ja tätä kautta työkyvyttömäksi päätyminen tai opiskelujen aloittaminen.

Oikeusministeriön elatusapuohje

Oikeusministeriö on laatinut ohjeen, jonka selventää termiä ’’olennaisesti’’. Oikeusministeriön ohjeen mukaan elatusavun määrää voidaan muuttaa, jos uusien olosuhteiden perusteella lasketun elatusavun määrä poikkeaa vähintään 15 prosenttia vahvistetun elatusavun määrästä. Kyseinen muutos ei saa olla lyhytaikainen. Lisäksi elatusavun muuttamista on sekä lapsen että elatusapua suorittavan vanhemman olot huomioon ottaen pidettävä kohtuullisena. Aiemmin vahvistettua elatusapua voidaan muuttaa joko vanhempien välisellä uudella sopimuksella tai tuomioistuimen päätöksellä.

Asianajajamme auttavat sinua mielellään, mikäli sinulla heräsi aiheen tiimoilta jotain kysyttävää. Autamme sinua asiassasi pitkän työn myötä kertyneellä vankalla kokemuksella. Tarjoamme sinulle 15 minuutin ilmaisen alkukartoituksen, jossa voit keskustella tilanteestasi asianajajamme kanssa. Voit ottaa meihin yhteyttä ilman sitoutumista matalalla kynnyksellä. Pyynnöstä voimme myös antaa sinulle hinta-arvion koko toimeksiannosta, jos päätät aloittaa yhteistyön kanssamme. Ota yhteyttä!

Jaa blogikirjoituksemme